Ляльки для дівчаток: як і яку вибрати?

11 жовтня 2021

До вибору ляльки необхідно підійти особливо відповідально, оскільки за допомогою гри дівчатка не лише розвиваються, а й формують важливі соціальні ролі та навички.

Ляльки до року

Для такого раннього віку дитячі психологи радять купувати ляльки з м'якого, високоякісного матеріалу. Маленькі діти пізнають навколишній світ не стільки при візуальному, як при тактильному контакті, тому щоб малечі подобалося чіпати ляльку, вона повинна бути приємною на дотик. Крім того, у іграшки має бути добре і яскраве обличчя з виразними очима та усміхненим ротом. Коли дитина ще зовсім маленька, їй необхідна лялька, на якій було б зручно вивчати і показувати ручки, ніжки, очі, рот, носик, вушка. Така лялька буде корисною для дівчаток, оскільки послужить заміною людини не тільки для гри, а й для навчання. Щоб дитина не травмувала себе під час гри, форми ляльки повинні бути округлими. Також дуже важливо, щоб іграшка не включала дрібних і гострих деталей, які мала б випадково проковтнути або якими могла б поранити себе під час гри.

Ляльки від року до трьох років

Зазвичай до трьох років дівчинці вистачає однієї ляльки, що нагадує їй саму себе за віком. У цей період уподобання дівчинки відрізняються тим, що дитині ставати вже не цікаво просто стискати ляльку в ручках, покусувати або трясти. У цьому віці малюків приваблює метушня з одягом. Так як маленькі панночки люблять одягати своїх ляльок, в іграшковому арсеналі повинна з'явитися іграшка з деякою кількістю речей, які легко знімаються. Так як роздягання ляльки дається значно простіше - зосереджено сопучи, юна стилістка впорається із завданням самостійно - а от щоб одягнути іграшку, без допомоги дорослих дитина навряд чи обійдеться. Спростити завдання допоможуть лялькові вбрання, які не містять гудзиків, блискавок та додаткових деталей.

Ляльки від трьох до чотирьох років

Фахівці стверджують, що в цьому віці малюки починають усвідомлювати свою статеву приналежність і наслідувати поведінку мам. У дітей починають формуватися задатки материнського інстинкту, тому, як правило, вони ставляться до ляльки, як до немовляти.

Дівчинці приносить задоволення дбати про свою ляльку, годувати, переодягати, виводити на прогулянку, розповідати казки і укладати спати. Виходячи з цього, своєчасним буде придбання пупса, який імітує дії новонародженого: плаче, їсть, п'є та спить. Також не завадить на додаток до іграшки придбати набір одягу, візок, пляшечку та інші необхідні атрибути.

Вибираючи іграшку, подбайте про її розмір. Якщо лялька буде занадто великою, дитині буде незручно з нею возитися. Занадто маленька іграшка буде просто не цікава. Бажано, щоб розмір пупса приблизно відповідав розмірам новонародженої дитини. Також важливо, щоб іграшка була простою та зручною, виготовленою з якісного матеріалу.

Ляльки від п'яти до семи років

Коли дівчинка підростає, у ляльки з'являється нова місія – лялька стає подружкою. Так як у цьому віці у дівчаток закладаються уявлення про стиль, красу і моду, важливу роль починає відігравати зовнішність іграшки. Вибираючи ляльку, слід звернути увагу до її обличчя, довжину волосся, змінний гардероб. Крім самої ляльки, дівчинці можуть знадобитися атрибути, що додаються, наприклад: ляльковий будиночок, машина для ляльки, косметичний набір та інші. Самостійно розібратися в сьогоднішньому розмаїтті іграшок досить складно, тому бажано заздалегідь розпитати у дівчинки, що саме вона хотіла б отримати в подарунок, а ще краще вирушити за покупкою разом, щоб маля вибрала самостійно ту іграшку, яка їй сподобалася. У свою чергу, Вам слід звернути увагу на якість, а також доцільність передбачуваної покупки.