Як правильно вибрати дитячий велосипед

19 березня 2022

Дитячий велосипед необхідно вибирати виходячи із віку, зростання та фізичного розвитку дитини. Головне - це зростання та розвиток, оскільки діти одного віку можуть мати різне зростання. Ну, і звичайно, велосипед повинен подобається дитині!

Вік, років Зростання, см Колеса, дюйми
до 2 років - біговелі, триколісні
2 - 4 до 100 12"
3 - 6 до 115 16"
5 - 8 до 130 20"
7 - 13 від 130 24"
від 14 від 150 26", дорослий


Розміри дитячих велосипедів діляться відповідно до розміру коліс, а не за розміром рами як у дорослих.

Приблизна таблиця відповідності зростання та віку дитини та розміру коліс велосипеда.

Важливо підібрати велосипед, що підходить для дитини по зростанню, а не на виріст. Так – діти ростуть, причому ростуть швидко. Але слід пам'ятати, що саме в дитинстві закладаються основи подальшого здорового життя: формується постава, зміцнюється скелет. Тому слід розуміти, що велосипед "на виріст" - це економія, яка обернеться проблемами зі здоров'ям. Для кожного віку потрібні велосипеди. Наша порада: щоб новий велосипед не став скоро маленьким – варто купувати «найбільший» з велосипедів, на яких дитина почувається комфортно. А подальше «зростання велосипеда» забезпечуватиме регулюванням сідла та керма.

Сидячи в сідлі, дитина повинна вільно дотягуватися ногою до педалі в нижньому положенні - нога дитини повинна повністю випрямлятися і натискати на педаль подушечкою ступні. Щоб домогтися правильної посадки, опускаємо (або піднімаємо) сідло. Дитина не повинна чіплятися колінами за кермо, не повинна сидіти згорбившись, не повинна сильно тягнутися до керма – це має забезпечити регулювання керма.


Всі дитячі велосипеди можна умовно розділити на кілька груп, залежно від віку та зростання дитини.

Дитячі велосипеди до 2 років

До 2-х років дитина може їздити на беговелах та триколісних велосипедах з ручкою. Триколісний велосипед – навчить дитину крутити педалі, керувати, гальмувати та правильно сидіти. На жаль, триколісний велосипед не навчить балансувати. Біговел добре розвиває почуття рівноваги. Його також можуть називати безпедальним велосипедом, баланс байком (balance bike). Біговел дає унікальну можливість найменшим дітям від року пересуватися зі швидкістю мами, що гуляє. Біговели легкі та компактні. Дитина сама зможе її перекотити, поставити чи посунути.

Дитячі велосипеди віком від 2 до 4 років (12")

Більшість дітей можуть пересідати на двоколісний велосипед зі страховими коліщатками у віці двох років. На велосипеді повинні бути встановлені колеса балансування, бажано з регулюванням по висоті.


Дитячі велосипеди віком від 3 до 6 років (16")

Зазвичай це такі ж велосипеди як з попередньої групи, але зі збільшеним розміром рами та коліс. Великі колеса дають кращу прохідність та швидкість. А так все те ж - бічні колеса, захист ланцюга, ножне гальмо, переднє ручне гальмо і одна швидкість.

З 4-х до 8-ми років у дітей розвивається координація рухів, сила та спритність – це дозволяє утримувати рівновагу на двоколісному велосипеді (без бічних коліс). Але, крім фізичних можливостей, тут важливу роль відіграє також завзятість і бажання дитини та батьків навчитися кататися без бічних коліс.

Дитячі велосипеди віком від 5 до 8 років (20")

У цих велосипедах вже є багато компонентів «дорослого велосипеда» - перемикачі швидкостей, передній амортизатор і т.д. Все це має зробити їзду швидшою та комфортнішою.

Випускаються одношвидкісні та багатошвидкісні моделі. Одна з основних відмінностей - на багатошвидкісні велосипеди бічні колеса не встановлюються і обидва гальма вже ручні.

Дитячі велосипеди віком від 7 до 13 років (24")

Зазвичай це "зменшені" моделі гірських або міських велосипедів із простим обладнанням та яскравим "веселим" розфарбуванням. Можуть бути з одним - двома амортизаторами та без, на одну або кілька швидкостей.

Дитячі велосипеди віком від 12 років