Як вибрати манеж для малюка

01 серпня 2021

Манеж не є предметом першої необхідності, проте багато мам щодня використовують цей нехитрий пристрій для того, щоб забезпечувати собі хоча б кілька хвилин вільного часу. Психологи стверджують, що постійне перебування дитини в обмеженому просторі може негативно вплинути на психіку малюка. Для дітей краще проводити час на руках у батьків, або вільно пересуваючись по квартирі. Але всі ми чудово розуміємо, що залишати малюка без нагляду на підлозі дуже небезпечно. Ніколи не знаєш, що дитина знайде, що оближе і що проковтне. Тому в тих випадках, коли мамі потрібно вийти в іншу кімнату або ненадовго зайнятися своїми справами, дитина може провести деякий час в манежі. А щоб правильно вибрати дитячий манеж, що розвиває, визначимо основні його характеристики, на які необхідно звернути увагу.

Який манеж вибрати

Існує кілька видів дитячих манежів, що відрізняються своєю формою та розмірами. Найкраще для малюків підходять просторі манежі, квадратної, прямокутної або округлої форми, висотою 80-110 см.

Існують також кутові манежі, які чудово вписуються у невеликі квартири. Їх хвалять багато молодих родин за їх компактність, а також відносну дешевизну.

Крім того, варто звернути увагу на ліжечка-трансформери. З кожним роком вони стають все більш популярними. Так як малюки в них можуть комфортно спати вночі, а вдень їх легко можна переробити в зручний манеж. Використовувати таке ліжечко-манеж можна кілька років. На додаток до всього трансформери дуже компактні у складеному стані. Тому їх можна брати із собою на дачу чи у відпустку. Цей варіант цілком виправдано можна назвати оптимальним.

Як вибрати манеж для дитини

Вибираючи манеж, зверніть увагу на його стінки. Найчастіше їх роблять із сітки. Подивіться на величину осередків, тому що малюк засовуватиме туди пальчики, і вони можуть заплутуватися.

Зверніть увагу також на колір стінок. Вибирайте пастельні відтінки, світлі або кремові відтінки. Можливо, яскравий манежик і буде радувати око, але малюк все ж таки повинен там відпочивати, а більшій емоційній розслабленості сприяють спокійні та натуральні кольори.

На рахунок матеріалів, з яких має бути виконаний манеж, думки батьків розходяться. Одні віддають перевагу бавовняним вставкам та дерев'яному каркасу, інші вибирають манежі, зроблені із пластикових деталей із плівкою на стінках. Манеж із клейончастими стінками звичайно простіше вимити, але якщо дитина раптом вирішить випробувати на ньому свої перші зубки, то розгризе він небезпечну синтетику. Тому при виборі манежу врахуйте всі «за» та «проти». А от якщо Ви вирішили зробити дерев'яний дитячий манеж своїми руками, обов'язково покрийте його лаком, щоб малюк не облизував і не гриз фарбу.

Коли дитина починає вставати і робити свої перші кроки, дуже важливо, щоб підлога манежу була досить жорсткою. Стінки можуть бути виконані з більш еластичних матеріалів, але пластиковий або дерев'яний каркас все ж таки повинен бути присутнім. Це надасть манежу більшої стійкості. Та й, перебуваючи в манежі з жорсткими стінками, дитина зрозуміє, що потрібно уникати зіткнень, тому що якщо впасти на стінку, можна відчути біль. Це дуже важливо для дітей, адже вони навчаються усьому вперше. І, як показує досвід, ті діти, які проводять занадто багато часу в манежах з м'якими тканинними стінками, зазнають труднощів зі справжніми перешкодами в будинку.

Ще один важливий момент у питанні про те, як вибрати манеж, — це його безпека. Багато манежів мають властивість перевертатися, особливо якщо дитина підростає і починає намагатися перелізти через борт. Манеж має бути міцним та дуже стійким. Найчастіше це означає, що він повинен важити трохи більше за інші подібні моделі. Якщо манеж передбачає можливість його скласти, обов'язково перевірте механізм фіксації. Він має бути повністю справний, інакше манеж буде мимоволі складатися. Якщо на манежі є коліщатка, перевірте, чи можна їх фіксувати. Адже якщо манеж весь час хитатиметься і рухатиметься, дитина постійно падатиме.

Ніяких виступів та улов, все має бути м'яко та гладко. Шурупи та кріплення повинні бути надійно заховані під м'якою обшивкою або як мінімум захищені ковпачками. Стійки манежу повинні бути досить жорсткими, щоб дитина могла за них братися і вставати. Також по краях манежу можуть бути кільця або тримачі, за які дитина хапатиметься. Крім того, в манежі можуть бути яскраві кишеньки, іграшки або музичний блок. Все це зробити перебування малюка в манежі цікавішим.

Коли Ви їдете у відпустку або на природу разом із манежем, не забудьте про протимоскітну сітку та накидку від сонця. Багато моделей вони додаються.

Ось і всі поради. Все дуже просто. Відправившись до магазину за дитячим манежем, обов'язково скористайтесь допомогою консультанта чи продавця, і Ви з легкістю оберете відповідну для Вас модель.